Duruş, bilinçsiz bir alışkanlıktır. Bunu düşündüğümüzde kendimize hatırlatmamız yeterli değil çünkü zamanın %95'inde hala kambur duruyor olacağız. Bedenlerimizi yeniden programlamayı bilinçli bir alışkanlık haline getirmeliyiz. İşte burada Tai Chi veya diğer duruş eğitimi yöntemleri devreye giriyor. Çözüm olarak Tai Chi'ye gitmenin en büyük nedeni, aynı anda hem duruşunuzu hem de nefesinizi düzeltmesidir. Tai Chi, hareketimizin bir meditasyonudur. Vücudumuzu nasıl kullandığımızın farkına varmamızı sağlar. Farkındalık, sırt ağrısı ve gerginliğinin temel nedeni olan hareket kalıplarını bulmamızı ve değiştirmemizi sağlar.
Tai Chi veya Qigong duruşunda başarı sağlayabilmek için şu 5 anahtarı dikkatle uygulamalısınız.
1) Anda Olun Bu ilk başta kolay gelir ama çoğu insan başlarda bunu yapmakta zorlanır.
5 dakika için bir zamanlayıcı ayarlayın ve sadece 5 dakika durun.
Ancak bunu yaparken 5 dakika boyunca "durmaktan" başka bir şey düşünmeyeceksiniz. Dikkatinizi hem içeriden hem de dışarıdan vücudunuza verebilirsiniz ama zihninizin sürüklenmesine veya başka bir yere gitmesine izin veremezsiniz. Çok zorlanıyorsanız veya imkansız diye düşünüyorsanız süreyi 3 dakikaya çekin ama yapın.
Önce bu deneyimi yaşayın sonra okumaya devam edin.
2) Maymun Zihni Dururken göreceksiniz ki kafanızın içinde ne kadar gevezelik var? Sessizlik istediğinizde bu iç konuşmayı susturmak isteyeceksiniz. Kung Fu'da bu gevezeliğe Maymun Zihin deniyor. Gerçek anlamda netlik kazanmak için Maymun zihnini yenmeniz gerekir.
3) Rahatlayın Ayağa kalktığınızda ne hissediyorsunuz? Sahip olduğunuz vücut gerginliği farkında mısınız? Farkındaysanız artık onu serbest bırakabilir, daha fazla ve daha derin gevşeyebilirsiniz.
4) Rahat ve Dik Durun Vücudunuzun belirli bölgelerini diğerlerinden daha fazla hissediyor musunuz? Vücudunuzun rahatsız olduğu yerler var mı? Vücut duruşunuzu ayarlayabilir ve rahatsızlığı hafifletebilir misiniz?
Bu, kendi kendini iyileştirme için eğitim almanın başlangıç yollarından biridir. Kötü duruşla kendimize ne kadar zarar verdiğimiz şaşırtıcı ve çoğu zaman bunu yaptığımızın farkında bile değiliz.
5) Nefes Al Ayağa kalktığınızda nefes alıp verirken nefesinizin vücudunuzda nereden ve nereye hareket ettiğini hissedin.
Nefesiniz göğsünüzde yüksek mi?
Nefesiniz karnınıza kadar mı gidiyor?
Nefesiniz bacaklarınıza ve tüm vücudunuza mı ulaşıyor?
Nefesinizi en baştan fark edip üzerinde çalışırsanız ve duruşunuzu gerektiği gibi ayarlar ve rahatlarsanız, nefesinizin tüm vücudunuza girip çıkmasını sağlayabileceğinizi görürsünüz.