top of page

Tai Chi Nefes Yöntemi

Cem Batırbaygil


Tai Chi'nin temel nefesi ağızdan değil, burnundan yapılır. Ancak bu sıradan insanların burundan nefes alıp vermesinden farklıdır.


Tai Chi'yi daha yüksek bir seviyeye çıkardıktan sonra, göğsün içindeki Qi iki seviyeye ayrılır.

A- Nefes Alırken "doğum öncesi Qi"

B- Nefes Verirken "doğum sonrası Qi"


Nefes verirken üst seviye Qi (doğum sonrası Qi) burundan solunur ve aynı zamanda alt seviye Qi (doğum öncesi Qi) dantien'e düşer.


Nefes alırken (doğum öncesi Qi), üst seviyedeki Qi yine burundan solunur ve aynı zamanda alt seviyedeki Qi, omurilik boyunca da tienden omuz bıçakları arasındaki bölgeye yükselir.


Bir kişi bu tekniğe ulaştığında, Qi vücutta serbestçe dolaşmaya başlar, işte buna "engelsiz Qi" denir.


Tai Chi'nin doğru formunu belirli bir süre ve belirli bir seviyeye kadar uygulayan herkes bu "engelsiz Qi"yi başarabilir. Bununla birlikte, yeni başlayanlar bu nefes alma tekniğine konsantre olmak yerine doğru hareket ve duruşlar için formlara konsantre olarak yavaş hareket etmeli, doğal nefes almalı ve tüm vücudun rahat olmasına odaklanmalıdırlar.


 

"Gerçek adamın nefesi topuklarından gelir, oysa erkekler genellikle sadece gırtlağından nefes alır".

Zhuangzi 300BC, Taocu Filozof


 

Belli bir Tai Chi seviyesine ulaştığınızda nefes alma ve hareketler koordine edilmelidir. Bu gerçekleştiğinde vücut daha çevik ve daha canlı olacaktır.


Uygulamaya Bağlı Nefes Teknikleri:

  1. Formları uygularken, kolu uzatırken nefes ver ve kolu geri çekerken nefes al;

  2. Yükselirken nefes al ve inerken nefes ver;

  3. Kaldırmak nefes almaktır, indirmek nefes vermektir.

  4. Açılırken nefes al, kapanırken nefes ver;

  5. Vücudu döndürürken ve hareketler arasında "biraz nefes alma" olmalıdır. ("Biraz nefes almak", hızlı bir şekilde kısa nefesler almak anlamına gelir ve rahatlama ve durma niteliğindedir.

  6. Elleri iterken nefes ver;

  7. Geri dönerken nefes al;

  8. Savuştururken nefes ver;

  9. Nötralize ederken nefes al.

Nefes Yoluyla İç Qi'yi dolaşıma sokma yöntemi:

İç Qi'yi dolaşıma sokmak iki türe ayrılır:


Doğum öncesinden doğum sonrasına;

Önden arkaya doğrudur, yani dantien Qİ hai ti'ye gider ve kuyruk kemiğine geri döner, omurga boyunca yu zhen'e, oradan tian ling'e, alından ve burundan ren zhong'a gider, boğaza, göğse, göbeğe ve son olarak da dan tiene geri döner.

Doğum sonrasından doğum öncesine;

Arkadan öne doğrudur, yani dan ten chi göbekten göğse, boğaza, ren zhong'a, alına, tian ling'e, yu zhen'e ulaşır ve omurga boyunca kuyruk kemiğine kadar devam eder ve sonunda hai ti'ye ulaşır ve dan tien'e geri döner.


Dikkat edin, ikincisi birincinin tam tersidir. Bu tür "Qi hareket etme yöntemi" başlangıçta çok belirsiz görünebilir, ancak uzun bir süre sonra kişi bunu tam olarak anlayabilecek ve başarabilecektir. Bu iki tür iç Qi sirkülasyonu, solo antrenman sırasında olduğu kadar bir rakiple idman pratiğinde ve vuruş antrenmanında da kullanılmalıdır.


Tai Chi ustaları sadece iç Qi dolaşım yöntemini kullanmakla kalmaz, aynı zamanda rakibin iç Qi'sini bile dinleyebilir ve tanıyabilir: yükseldiğinde veya alçaldığında öne veya arkaya hareket eder, sola, sağa, yukarı ve aşağı hareket eder. Bu tür bir üstün teknik, birkaç on yıllık iyi bir eğitimden önce asla elde edilemez. Tabii ki, yeni başlayanlar için bunu anlamak zor.


Nefes alırken ve nefes verirken çıkan iki ses "Heng" ve "Haah"dır (büyük ustalar nefes alıp vermelerini yapmak için ağız da kullanabilirler). Ustalar, ister solo ister rakiple pratik yaparken, ağızları bu iki sesi üç nedenden dolayı doğal olarak üretir.

  1. İlk olarak, iç chi'yi pürüzsüz ve rahat hale getirir; iç organlar baskıdan zarar görmez.

  2. İkincisi, dahili güç tamamen serbest bırakılabilir; hiçbiri içeride kalmaz.

  3. Üçüncüsü, rakibi korkutur (bir rakip korku yaşarsa, hareketleri gevşer veya dağılırsa, aklı kaybolur, ayakları disiplinsizleşir ve bu nedenle kendini savunamaz ve kazanma şansı olur).

Bu nedenle, "Heng ve Haah"ın iki sesi çok faydalıdır ve öğrenci bunlara çok dikkat etmelidir. Kişi, nötralize olurken ve iç Qi solunduğunda, sesi "Heng" olarak çıkarır. "Haah" sesi genellikle bir kişi tuttuğunda veya vurduğunda ve iç Qi'nin nefesiyle dışarı verildiğinde üretilir. Nefes, Tai Chi'nin ayrılmaz bir parçasıdır. Doğru nefesle yapılmayan Tai Chi uygulamaları eksiktir.


Doğru nefes alma tekniği sadece Tai Chi egzersizini daha keyifli hale getirmekle kalmaz, aynı zamanda stres, yorgunluk ve zorlayıcı duyguların üstesinden gelmenize de yardımcı olabilir. Nefesin farkındalığı bizi bedene bağlar ve dengeye geri dönmemize yardımcı olur.



bottom of page