top of page

Tai Chi 13 Enerji ve Teknik

Cem Batırbaygil


Tai Chi (Tai Chi Chuan) teknikleri daha ziyade keşişlerin hareketleri ve enerji akışı ile ilgili gözlemleri, tartışmaları, düşünceleri ve deneyleri yoluyla gelişti. On üç duruş 2 kategoriye ayrılır:

Birincisi, enerjiyi kollarla yönlendirmenin sekiz yoludur.


Bunlar , I Ching'in sekiz trigramı ( Bagua ) ile ilişkili olduğu söylenen Sekiz Kapı olarak bilinir .

İkinci kategori adım atmaya dayanır ve Beş Adım olarak adlandırılan beş adım atma yoludur.

Bu hareketler Beş Element ile ilişkilidir: metal, su, tahta, ateş ve toprak.



SEKİZ KAPI:

İlk dört enerji Serçenin Kuyruğunu Tut duruşunda bulunur ve Dört Birincil El olarak bilinir:

  1. Péng - Uzaklaştır, engelle

  2. Lŭ – Geri al

  3. Jĭ – Basın

  4. Àn – İt

  5. Căi – Çek, kopar

  6. Liè – Böl, parçala

  7. Zhŏu – Dirsek vuruşu

  8. Kào - Omuz at

1. Peng (Uzaklaştır - Engelle)

(Serçenin Kuyruğunun ilk bölümü)


Peng birincil enerjidir ve diğer tüm enerjilerde görülebilir. Peng 'hareket eden' bir enerjidir ve bir balonu doldurmaya veya ahşabın su üzerinde nasıl yüzebildiğine benzeyen genişleyen, açılan bir niteliğe sahiptir. Tampon bölge gibidir. Peng, ham fiziksel güç kullanmak yerine yerden, bedenden geçen bir bağlantıyı zihinsel niyetle kollar boyunca açıp genişletmek ve nihayetinde rakibi kökünden sökmek için eğitir. Yang jin (jin enerji anlamına gelir) kullanarak her türlü saldırıyı savuştururuz. Hareket ederken, alırken, toplarken ve vururken her zaman Peng enerjisi kullanılır.


2. Lu (Geri al)

(Serçenin Kuyruğunu Tut'un ikinci kısmı - iki kolu yana ve hafifçe aşağı doğru çekerek)


Peng enerjiyi "hareket ettiriyorsa", Lu enerjiyi "topluyor" demektir. Kişinin rakibin yaklaşan kuvvetine bağlandığı ve kuvvet yönünde hareket ederken 'yapışarak' veya 'temas ederek' ve nihayetinde bu kuvveti boşluğa yönlendirdiği esnek bir emici niteliğe sahiptir. Lu enerjisi, enerjiyi alır ve toplar ya da enerjiyi içe doğru alır. Rakibin saldırısının gücü ne kadar büyükse, denge kaybı da o kadar büyük olur.


3. Ji (Basın)

(Serçenin Kuyruğunu Tut'un ilk ortaladığımız üçüncü kısmı, bilekteki el)


Peng enerjiyi hareket ettiriyorsa ve Lu enerji 'topluyor' ise, o zaman Ji enerji 'alıyor'. Ji, yang'a saldıran bir harekettir ve Çince karakter sıkıştırmak anlamına gelse de 'basmak' anlamına gelir. Yine, güç alt dantianda merkezden gelir. Alt dantian da sıkıştığından dirsekler içe doğru sıkılır. Bir el bileğin içine yerleştirilir. Bu el yin, dıştaki el ise yang. Bu sadece bir kol hareketi olmayıp tüm vücut hareketidir ve rakibin dengesini bozmak için tasarlanmıştır. Ji enerjisi 'rakibe almak ve ona bağlı kalmak için ilerlemek'tir. Bu bir itmek değildir, bastırmaktır.


4. An (İt)

(Enerjinin saldırganın üzerine itildiği Serçenin Kuyruğunu Tut'un son kısmı)


Peng enerjiyi hareket ettiriyorsa, Lu enerji 'topluyor' ve Ji enerji 'alıyorsa', o zaman An 'çarpıcı' enerjidir. Bu, yin ve yang Qi'yi saldırganın göğsündeki hayati noktalara gönderen tüm vücuttan gelen bir yang saldırma hareketidir. İtme, yere bağlanmaktan, ayaklardan, ayaklardan avuç içlerine iterek ve rakibi kökünden sökerek gelir. Taijiquan'da asla iki elle aynı anda her iki elde aynı gücü kullanan bir vuruş veya saldırı olmaz. Deneyimli tai chi oyuncuları belde bir 'fa-jing' kullanarak bir elin diğerinden hemen önce vurmasını sağlar. Eller önce yin, sonra yangdır, böylece yang Qi'yi saldırgana bırakır.


Aşağıdaki dört enerjinin Dört Köşe Elini oluşturduğu söylenir.


5. Cai (Çek, Kopar)


Bu enerjinin bir 'aşağı çekme' hareketi vardır ve dövüş uygulamalarında şiddetli bir sarsıntı fa-jing uygulaması ile bir aradadır. Her zaman olduğu gibi, güç sadece kollardan ve ellerden değil merkezden gelir. Bir ağaçtan bir bilek hareketiyle meyve toplamaya veya koparmaya benzetilebilir. Bu sarsıntı hareketinin gücüne yardımcı olmak için genellikle bir el diğer bileğin tam üstüne yerleştirilir.


6. Lie (Böl, Parçala)


Lie, rakibin vücudunun bölümlerini iki yönde ayıran bir açma, bölme veya vurma hareketidir. Bir dövüş uygulaması senaryosunda, bacağını rakibin arkasına yerleştirin ve kendi kollarını göğsünün üzerinden birleştirip merkezden dönerek rakibin vücudunun üst ve alt kısımlarına uygulanan karşıt kuvvetlerle geriye düşmesine neden olun. Lie enerjili duruşları Kısmen Yabani Atın Yelesi, ve Beyaz Turna Kanatlarını Açarken görürüz.


7. Zhou (Dirsek vuruşu)


Dirsek vuruşu olarak bilinen, rakibin yakınındayken kullanılan başka bir saldırı yöntemidir. Genellikle ikincil bir hamledir. Ve elbette, kuvvet merkezden gelir ve ayaklardan itilir.


8. Kao (Omuz vuruşu)


Genellikle omuz vuruşu olarak adlandırılan bu, birincil saldırı değil, daha çok bir savunma hattıdır. Güç, bacaklar ve bel birlikte kullanılarak merkezden gelir. Tam vücut vuruş enerjisidir. Peng enerjisi tüm vücut boyunca harekete geçirilir ve daha sonra tüm vücut tek bir birim olarak kullanılır ve kuvvet omuz veya sırt ile iletilir.


BEŞ ADIM

On üç duruşun geri kalanını oluşturan beş hareket, adımlar veya yönlerdir:


  1. Jìn Bù – İlerleme

  2. Tui Bù – Geri çekilme

  3. Zŭo Gù – Sola adım atın, sola bakın

  4. Yòu Pàn – Sağa adım atın, sağa bakın

  5. Zhōng Dìng - Merkezi sağlamlaştır, merkezi denge


Bu hareketler saldırmak, geri çekilmek, yeniden ayarlamak, merkezde ve dengeli kalmak için kullanılır. Hareket sürekli, pürüzsüz ve amaçlıdır. Bu beş adım , Beş Element Teorisi ve Sekiz Trigram (Bagua) ile de ilişkilidir.

bottom of page