Tai Chi and Qigong
Çigong veya Çikung (Pinyin: Qìgōng, Geleneksel Çince: 氣功) belirli fiziksel duruşlar ve beden hareketlerini, dikkat ve nefes ile birlikte kullanarak Çin Tıbbı'na göre tanımlanmış beden organ ve kanallarında enerji uyumunu sağlayan bir pratiktir. Çi evrendeki enerjinin tümünü kapsayan temel bir kavramdır. Gong ise beceri, ustalaşma, ehilleşme, vb. anlamlara gelir. Dolayısıyla beden ve nefes ile yapılan her türlü durağan veya canlı hareketlerin tümü Qigong dur. Ancak yine de eskiden beri yaygın kullanılan beden, his ve duygular üzerindeki katkısı deneyimlenmiş belli başlı Qigong çeşitleri de vardır. Dao Yin, Ba Duan Jin ( Sekiz Nakış 八段锦 ) gibi her biri farklı yönlere ağırlık vermiş birçok çeşidi vardır. Çigong'un sağıltım etkisi yüzlerce yıldır bilinmektedir ve Çin Tıbbı'nın bir alt dalı olarak faydalanılmaktadır. Qigong'a bu nedenle iğnesiz akapunktur da denmektedir.
Qigong'un (çigonğ) tarihi, tarih öncesinin sislerinde, yazılı kayıtlar çağının ötesinde başlar. En eski tahminler, kendini geliştirme ve güçlendirme uygulamalarının, MÖ 500'den önceki Çinli şamanların zamanına kadar uzandığını gösteriyor.
Çigong'un mistik ve felsefi zeminde güçlü kökleri olmasına rağmen, pratik şifa ve stres yönetimi uygulamaları, bugün Çin'deki geleneğin en popüler yönleridir. İnsanlar hastalıkların ve stresin gönül rahatlığıyla rahatladığını fark ettikçe, hem sağlık hem de ruhsal uygulamalar Batı dünyasında hızla popülerlik kazanmaktadır.
Çigong, geleneksel Çin tıbbının dört sütunundan biridir: Akupunktur, Masaj, Bitkisel İlaçlar ve Çigong. Bunlardan Çigong, kendi kendine en kolay inisiye olabilendir. Hem masaj hem de bitkisel ilaçlar kişisel bakım olarak da yapılabilir, ancak Çigong, Çin'in kendi kendini iyileştirmesinin annesidir. Qigong'u sadakatle kullanan hastalar daha az ilaca, daha az akupunktura ihtiyaç duyar ve daha hızlı iyileşir.
Çinliler, Çigong uygulaması tarafından tetiklenen birincil mekanizmanın, insan sistemindeki doğal şifa kaynaklarının kendiliğinden dengelenmesi ve güçlendirilmesi olduğuna inanırlar. Binlerce yıl boyunca milyonlarca insan, Qi'nin işlevini iyileştirmenin sağlığı koruduğuna ve hastalıkları iyileştirdiğine inanarak bu uygulamalardan yararlandı.
Çigong uygulaması, derin şifa faydaları olan çok çeşitli fizyolojik mekanizmaları tetikler. Dokulara oksijen iletimini arttırır. Bağışıklık hücrelerinin lenf sistemi yoluyla taşınmasının yanı sıra toksit atıkların ortadan kaldırılmasını da artırır. Ve beynin ve sinir sisteminin kimyasını değiştirir.
Çigong çeşitlerinin sayısı binlerle ifade edilir. Bazıları ayrıntılı ve karmaşık, bazıları gizemli ve ezoterik ve bazıları basit ve pratiktir.
Qigong yapmak için;
Oturun, vücudunuzu gevşetin, derin bir nefes alın, bir an için zihninizi dinlendirin. işte şimdi Qigong yapıyorsunuz; bu otomatik bir kendini iyileştirme tepkisini harekete geçirdiniz demektir.
Çin'deki parklarda herhangi bir sabah, kelimenin tam anlamıyla binlerce insanın Çigong uygulamaları yaptığını görebilirsiniz. Bazıları ağaçların arasında sessizce pratik yapar. Diğerleri yüzlerce hatta binlerce büyük gruplar halinde pratik yapar. Çoğu zaman, bir hastayı hastane pijamaları içinde, özel bir kanser iyileşmesi biçimi Qigong (Guo Lin Qigong) - bir tür yavaş ve dikkatli yürüyüş yaparken görürsünüz. Veya bir grup, el hareketlerine dayalı basit bir form (Fragrance Qigong) yaptıkları için sohbet ederek bir daire içinde durabilir.
Çigong, insanlık tarihinde şimdiye kadar geliştirilen en güçlü kendi kendini iyileştirme geleneklerinden biridir. Kelimenin tam anlamıyla bir dünya sağlık harikasıdır.
Çigong tipik olarak aşağıdaki unsurları içerir:
-
Song :Optimal yapısal hizalamayı korurken tüm kasılma ve kas gerginliğini serbest bırakmak anlamına gelen Çince bir kelimedir;
-
Eklemlerin nazikçe açılıp kapanması;
-
Uzuvların yumuşak dönüşü;
-
Yerçekimi ile ve yerçekimine karşı hareket;
-
Pasif hareket, yani vücudun herhangi bir istemli kas hareketi olmaksızın meydana gelen hareketi;
-
Doğal veya özel bir şekilde hareketlerle nefes almayı koordine etmek.
Engelleyici gerilimin serbest bırakılması, kasları ve organları serbest bırakır ve hücrelerinin doğal dalgalı hareketine izin verir.
Nazik açma, kapama ve dönme hareketi akupunktur meridyenlerini esnetir ve masaj yapar.
Uzuvların yerçekimine göre dikey hareketi, vücuttaki hidrolik basınçta karşılık gelen değişikliklere neden olur ve bu da hücrelere ek bir masaj etkisi sağlar.
Uzuvların ve vücudun diğer bölümlerinin momentum tarafından üretilen rahat, pasif hareketi, kasların ve hücrelerin masajına katkıda bulunur.
Son olarak, nefes almanın oksijen verici, masaj ve basınç oluşturucu etkileri vardır.
Qigong'daki gevşeme ve doğal hareket unsurları Tai Chi'nin de özellikleri arasındadır. Ancak Qigong hareketlerindeki yana ve geriye doğru eğilmeyi içeren bazı hareketler Tai Chi görülmez. Qigong ayakta ve otururken yapılırken Tai Chi adımlayarak yapılır.
Çigong hareketleri çok basit ve tekrarlayıcı olma eğilimindedir ve kolayca ezberlenir ve rafine edilir. Bu nedenle, yeni başlayan biri, denge, adım atma ve bir sonraki adımın ne olacağı konusunda endişelendiğinden çok daha fazla içsel konulara dikkat edebilir. Bu nedenle, Qigong'u öğrenmek, Tai Chi'ye yeni başlayan öğrencilerin, Tai Chi'nin aksi takdirde çok daha sonra gelecek olan bazı faydalarını erkenden deneyimlemelerini sağlar. Ayrıca, qigong hareketlerinin iyileştirici faydalarını sağlaması için, bu tür hareketlerin Tai Chi'nin karakteristik özelliği olan rahat ve doğal bir şekilde yapılması gerekir.
Yani ileri düzey öğrenciler için bile, Qigong'u Tai Chi ile birlikte uygulamanın en önemli yararı, uzuvların optimal şeklini ve hareket sınırlarını öğrenmektir. Örneğin, Tai Chi'ye yeni başlayanların karşılaştığı sorunlardan biri, "Geri Dön", "Diz Sürtmek" ve "Maymunu Püskürtmek" gibi hareketlerde bir kolu ne kadar açacağını bilmektir. Bir uzuv çok fazla veya çok az açılırsa zayıftır ve dövüş uygulaması hatalıdır. Bazı öğretmenler “kolu en fazla 45 derece açınız” gibi kurallar dile getirirler. Çigong yaparken, eklemlerinizin açılıp kapanmasından ve uzuvlarınızın dönmesinden kaynaklanan qi akışındaki farklılıkların çok farkında olursunuz. Uzuvların ne kadar açılması gerektiği ve optimal şekli hakkında soyut bir kural bilmek yeni başlayanlar için uygun olabilir, ancak qi akışı açısından farklılıkları doğrudan deneyimlediğinizde, Qigong'u Tai Chi ile birlikte uygulamanın bir başka yararı, formun her hareketinin zamanlaması ile ilgilidir. Yeni başlayanlar zaman zaman, ileri düzey uygulayıcıların belirli hareketlerinin, hareketin ortasında en yüksek hızda ve başında ve sonunda çok yavaş olduğunu gözlemlerler. Yeni başlayanlar için, ileri düzeydeki bir öğrencinin hareketlerinin özelliklerini taklit etmek değerli olabilir, ancak nihayetinde bu özellikler ve onlara duyulan ihtiyaç deneyimlenmelidir. Her hareketin başında ve sonunda yavaşlama durumunda, bu tür varyasyon, dış hareketi, qi'nin vücuttaki ve ekstremitelerdeki iç akışıyla koordine etmek için hareket eder. Bu akış, daha önce Çigong uygulamasıyla hissedilebilir.
Çigong'u Tai Chi ile birlikte uygulamanın bir başka yararı da, Çigong yapmanın basitliğinin çok daha derin bir şarkı durumuna izin vermesidir. Yeni bir şarkı seviyesi deneyimlendiğinde, daha zor olan Tai Chi hareketlerine dahil edilebilir.
Tai Chi'nin bazı faydalarından faydalanabilir ve bu konudaki becerinizi geliştirebilirsiniz.Hem Tai Chi'yi hem de Çigong'u ayrı sanatlar olarak uygulayanlar, çok geçmeden Çigong'un Tai Chi'nin kapsadığı birçok katman arasında yer aldığını fark ederler. Tai Chi hareketini bilerek Qigong olarak yapmak, sadece Qigong'un Tai Chi'ye faydalarını sağlamakla kalmaz, aynı zamanda Tai Chi hareketlerinin kalitesini de artırır. Bu iki sanatı birleştirmenin çeşitli avantajları tartışılacaktır, ancak önce Qigong'un bazı temel yönleri ele alınacaktır.